Dr. Florin Ioan Bălănică, MBA, CDN, PhDst Endocrinologie, Fondator al #MetodeiDrBalanica: Cum evităm afectarea colagenului și lăsarea pielii în procesul de slăbire
Care sunt principiile slăbirii corecte?
Stilul de viaţă adaptat şi obişnuintele sănătoase! Cuvântul “dietă” trebuie scos din dicţionar şi înlocuit cu “mod de viaţă”! Ce înseamnă acest stil de viaţă adaptat? Înseamnă ce am învăţat în primii 7 ani de viaţă (discuţia porneşte de dinainte, de la alimentaţia mamei în timpul sarcinii şi a părinţilor înaintea momentului concepţiei), din perspectiva alimentaţiei sănătoase. Copiii manifestă neofobie, adica teama de nou, de alimente necunoscute. Cu cât îi împrietenim mai bine cu alimentele bune, cu atât vor prefera spanacul şi broccoli, în detrimental dulciurilor rafinate. Urmează obişnuintele dobândite pe parcursul vieţii, adica numărul meselor, ora şi compoziţia farfuriei. Concordanţa dintre vârstă, sex, nutriţie şi activitate fizică sunt iarăşi importante. Raportul optim între muşchi, oase, apă, grăsime şi grăsime viscerală – cea de pe organele interne, duce la echilibru metabolic şi greutate potrivită, kilogramele reprezentând doar un număr.
Ce se întâmplă la nivelul pielii când se pierde un număr mare de kilograme?
Pielea este cel mai mare organ şi cel de reprezentare, iar modificările pielii sunt vizibile, în special cele de la nivelul feţei. Majoritatea persoanelor care scad în greutate sunt deranjate de aspectul pielii, cu toate că se întâmplă reversarea unor patologii cronice cum ar fi hipertensiunea arterială, diabetul şi multe altele. Scăderea fiziologică a tensiunii arteriale şi normalizarea glicemiei nu sunt vizibile! În urma scăderii în greutate, pielea suferă atât din punct de vedere fizic/mecanic, cât şi structural. Fenomenul de distensie/compresie şi gravitaţia duc la apariţia şorţului abdominal, a vergeturilor şi aspectului neplăcut al pielii.
Din punct de vedere structural, calitatea colagenului persoanelor obeze este una inferioară, de aici şi aspectul neplăcut. Managementul pielii trebuie să se facă în timpul scăderii în greutate: altfel, la final, putem discuta despre metode invazive chirurgicale şi oricum aspectul pielii nu este cel dorit. În cadrul #MetodeiDrBalanica, scăderea în greutate este însoţită de managementul pielii din două perspective: 1. Mecanic, prin masaj terapeutic şi drenaj limfatic, 2. Prin administrarea fracţionată de Acid Ortosilicic stabilizat pe Colină, produs cu biodisponibilitate ridicată şi care stimulează producţia proprie de colagen.
Studiile au arătat că ingestia de colagen în diverse forme este ineficientă, colagenul fiind principala proteina structurală din spaţiul extracelular şi principala proteină din ţesutul conjunctiv.
Cum afectează fenomenul yo-yo calitatea pielii, părului, unghiilor şi colagenul şi cât de important este să avem în corp un nivel optim de colagen pe parcursul procesului de slabire?
Efectul yo-yo afectează pielea la fel cum căldura şi frigul afectează rosturile de dilatare de la nivelul şinelor de cale ferată sau ale podurilor. Este un efect mecanic, care în timp, duce la aspectul neplăcut al pielii. Totodată, conform studiilor, calitatea colagenului produs de o persoană obeză este una slabă. Scăderea în greutate poate să afecteze părul sau unghiile.
Căderea părului este întâlnita în cazul unor persoane care scad în greutate, dar nu este regulă. Stabilizarea este o etapă fundamentală în #MetodaDrBalanica şi durează între 1-3 ani, în funcţie de fiecare persoană în parte şi patologiile experimentate. Fără stabilizare, orice scădere în greutate reprezintă o dietă mai bine sau mai puţin bine făcută, iar efectul yo-yo este regulă. Pe lângă efectul estetic, fenomenul yo-yo are influenţă şi asupra metabolismului, persoanele care experimentează diete, frecvent afectându-şi starea de sănătate.
Care sunt soluţiile pentru a creşte niveul de colagen din piele?
O soluţie optimă atât din punct de vedere al biodisponibilităţii cât şi al rezultatelor este BioSil ch-OSA (acid ortosilicic stabilizat pe colină), generator natural de colagen.
Articolul integral poate fi accesat și citit aici.